
Hudspecialisten Anders Tollesson på Sophiahemmet i Stockholm letar misstänkta födelsemärken. Foto: Melker Dahlstrand.
Hudcancer är den cancerform som ökar mest i Sverige. Det är den tredje vanligaste cancerformen, och 2012 rapporterades 3 368 fall av den allvarligaste formen, malignt melanom. Det är en ökning med över 70 procent på bara tio år. Även antalet människor som dör i sjukdomen har ökat.
På våren och sommaren uppmärksammas hudcancer extra mycket, både i media och med utökade öppettider på en del hudkliniker. Men även under årets övriga veckor måste det vara lätt att få sina ”prickar” kollade av en hudspecialist. Det är det inte alltid i Sverige. Det råder nämligen brist på hudläkare.
Östgötatidningen Corren rapporterar nu om långa väntetider:
– Det handlar nästan uteslutande om köer till hudkliniken. Den har 30 000 patienter om året, varav 8 000 är nybesök. Det är stora volymer och väldigt många korta besök, förklarar Stefan Franzén, centrumchef för Hjärt- och medicincentrum i landstinget i Östergötland.
En av anledningarna till de långa köerna i Östergötland är bristen på hudläkare och att landstinget inte har kunnat rekrytera de som behövs. En annan anledning är att det är en stor grupp som misstänker att de fått hudcancer, skriver Corren.

Exempel på malignt melanom, den farligaste typen av hudcancer.
Under hösten 2013 genomförde Cancerfonden tillsammans med hudläkarnas specialistförening en enkät med cheferna för hudsjukvården runt om i landet. Ungefär 80 procent av cheferna uppgav att det var brist på hudspecialister i deras landsting. Och tillgången till hudläkare varierar stort mellan de olika landstingen. I Stockholm finns många privata hudläkare, det går ungefär 20 000 invånare på varje specialist, medan en hudspecialist i Jämtland, Sörmland och Dalarna måste räcka till för mellan 60 000 och 70 000 invånare.
Mycket handlar dock hur man organiserar vården – väntetiderna är inte per automatik kortast i de landsting som har flest hudläkare. I senaste Cancerfondsrapporten berättar vi om bristen på hudläkare nationellt.
Antal invånare per specialist i dermatologi
I enkäten berättar hudläkarcheferna att situationen på många håll är ansträngd, men att misstänkta hudcancerfall prioriteras högt. Ofta är det andra patienter, till exempel med kroniska sjukdomar, som trängs undan.
Du kan läsa mer om vår kartläggning i Cancerfondsrapportens kapitel om cancervård i Sverige.
Cancerfondsrapporten i blädderbar webbversion
