Hudcancer är den cancerform som ökar mest i Sverige. Den allvarligaste formen malignt melanom drabbade över 3 300 personer i Sverige 2012. Ultraviolett strålning från solen eller solarier är den viktigaste riskfaktorn. Strålningen orsakar skador i cellernas arvsmassa som så småningom kan orsaka cancer. Man vet att risken för malignt melanom ökar hos personer som har utsatts för många brännskador av solljus. Men även ärftliga faktorer spelar in, och i förra veckan publicerades en studie i den vetenskapliga tidskriften Journal of the National Cancer Institute som ger ny kunskap om genetiken bakom hudcancer.
Vår arvsmassa är förpackad i form av 46 kromosomer i våra celler. Kromosomernas ändar kallas telomerer och dessa fungerar som ett slags skydd för kromosomerna. Vid varje celldelning förkortas telomererna, vilket gör att cellerna har begränsad livslängd. Cancerforskningen har visat att telomererna i cancerceller i stället förlängs, vilket kan medverka till att cellerna blir ”odödliga” och bildar tumörer.
– Forskningen har pekat åt olika håll, men nu har vi det första entydiga beviset att det finns en koppling mellan långa telomerer och melanom, säger Håkan Olsson, professor vid Lunds universitet.
Hans forskargrupp är en av två svenska som medverkar i det stora internationella forskarnätverk, GenoMEL, som står bakom den nya studien. Blod från över 11 000 melanompatienter och nästan 14 000 kontrollpersoner från hela världen har undersökts. Resultaten visar att det finns en tydlig koppling mellan olika genetiska faktorer som påverkar telomerernas längd och risken för melanom.
– Det är mycket spännande, för det öppnar upp för ett helt nytt forskningsfält, säger Håkan Olsson, som hoppas att den nya kunskapen i förlängningen ska leda till nya sätt att förebygga hudcancer.
