Clik here to view.

Adnane Achour
Geckoödlan är en inspirationskälla för cancerforskaren Adnane Achour. Men han är varken zoolog eller läkare, utan civilingenjör. Trots att han har forskat om cancer i tjugo år, så träffar han inga patienter. I stället är det de små, små detaljerna han skärskådar.
– Vi jobbar med det subtila, som på sikt kan göra stor skillnad på kliniken och för patienterna, säger Adnane Achour, när han visar runt på sin arbetsplats, toppmoderna Science for Life Laboratory vid Karolinska Institutet i Solna.
Med hjälp av röntgenkristallografi kan Adnane Achour och hans medarbetare på atomnivå avbilda de proteiner som är involverade när kroppens celler interagerar med varandra. När vi träffas är han entusiastisk. Forskargruppen hoppas snart kunna publicera nya resultat om hur det skulle kunna bli möjligt att förbättra koppens eget immunförsvar mot cancerceller.
Gör immunförsvaret effektivare
Immunterapi mot cancer är ett hett forskningsområde, och i senaste Cancerfondsrapporten 2014 beskriver vi flera pågående projekt. I korthet går det ut på att göra immunförsvarets celler, till exempel T-celler, bättre på att döda cancerceller. I kroppen pågår ständigt ett slags ”besiktning”. Delar av proteiner, peptider, inifrån cellerna visas hela tiden upp på cellytan, för att tala om ifall cellen är frisk eller sjuk. Om den avviker från det normala attackeras den av immunförsvarets T-celler.
Image may be NSFW.
Clik here to view.Peptiderna, som reflekterar cellernas inre tillstånd, visas upp på cellytan med hjälp av en molekyl som kallas MHC. Den kan liknas vid en slags tallrik där peptiden ligger serverad. Adnane Achour och hans kollegor kan med stor skärpa åskådliggöra hur både peptider och MHC är uppbyggda tredimensionellt och hur de binder till T-cellen.
– Vid till exempel den farligaste hudcancerformen malignt melanom visas en viss ”melanompeptid” upp. Problemet är att T-cellerna binder dåligt till den. Vi vill hitta ett sätt att få en starkare bindning, för då blir immunförsvaret mer effektivt och fler cancerceller dödas, säger Adnane Achour.
Clik here to view.

Figuren visar receptorn som T-cellen använder för att känna av peptiden (svart) som presenteras av MHC-molekylen (lila)
Grundforskning ger viktigt kunskap
Det är här geckon kommer in i bilden. Det lilla djuret har en fenomenal förmåga att klättra – och det beror på fötternas struktur som gör att starka bindningar uppstår mellan fotsulan och underlaget. Adnane Achours grupp har kunnat visa att liknande krafter uppstår mellan hudcancerceller och T-celler om en enda av de aminosyror som bygger upp melanompeptiden byts ut mot en annan, som har en speciell ringform; prolin. I olika försök har de sett att immunsvaret mot tumörerna då blir mycket starkare. Och om sådana specialdesignade peptider injiceras som ett vaccin, ökar även immunsvaret mot den ursprungliga melanompeptiden, och därmed mot hudcancerceller i hela kroppen.
Adnane Achour betonar hur viktig denna typ av grundforskning är, trots att den ännu är långt från patientförsök.
– Den här kunskapen om de allra minsta detaljerna kommer att kunna användas av de kliniska forskare som nu testar olika former av immunterapi på cancerpatienter. Tillsammans kan vi göra behandlingsmetoderna mer effektiva, säger han.
Image may be NSFW.Clik here to view.
