Clik here to view.

Hudspecialisten Anders Tollesson på Sophiahemmet i Stockholm letar misstänkta födelsemärken. Foto: Melker Dahlstrand.
Förra veckan pågick Euromelanoma, en europeisk kampanj för att för att förebygga och hitta hudcancer i tid. En mängd mottagningar runt om i Sverige deltog och tog emot patienter som fick sina födelsemärken kollade av hudspecialister, utan krav på remiss.
Hudcancer är den cancerform som ökar mest i Sverige. Det är den tredje vanligaste cancerformen, och 2012 rapporterades 3 368 fall av den allvarligaste formen, malignt melanom. Det är en ökning med över 70 procent på bara tio år. Även antalet människor som dör i sjukdomen har ökat.
Euromelanoma-kampanjen syftar till att öka medvetenheten och kunskapen om hudcancer, och det är förstås väldigt positivt. Men även under årets övriga veckor måste det vara lätt att få sina ”prickar” kollade av en hudspecialist. Det är det inte alltid i Sverige. Det råder nämligen brist på hudläkare, vilket vi berättar om i senaste Cancerfondsrapporten.
Under hösten 2013 genomförde vi tillsammans med hudläkarnas specialistförening en enkät med cheferna för hudsjukvården runt om i landet. Ungefär 80 procent av cheferna uppgav att det var brist på hudspecialister i deras landsting. Och tillgången till hudläkare varierar stort mellan de olika landstignen. I Stockholm finns många privata hudläkare, och det går ungefär 20 000 invånare på varje specialist, medan en hudspecialist i Jämtland, Sörmland och Dalarna måste räcka till för mellan 60 000 och 70 000 invånare.
Diagram: Antal invånare per specialist i dermatologi
(klicka för större bild)
Image may be NSFW.
Clik here to view.
I enkäten berättar hudläkarcheferna att situationen på många håll är ansträngd, men att misstänkta hudcancerfall prioriteras högt. Ofta är det andra patienter, till exempel med kroniska sjukdomar, som trängs undan.
Mycket handlar dock hur man organiserar vården – väntetiderna är inte per automatik kortast i de landsting som har flest hudläkare. Det finns landsting som har slopat kravet på remiss och det finns även exempel på hur allmänläkare på vårdcentraler kan samarbeta effektivt med hudklinikerna, och exempelvis skicka fotografier för en snabb bedömning. Men de goda exemplen behöver spridas och implementeras på fler håll, och det behövs långsiktiga lösningar för att upprätthålla ett tillräckligt antal hudspecialister – i hela landet.
Du kan läsa mer om vår kartläggning i Cancerfondsrapportens kapitel om cancervård i Sverige.
Cancerfondsrapporten i blädderbar webbversion
Image may be NSFW.Clik here to view.
