En svensk studie om solning har i dag fått stor uppmärksamhet i media. Det är en forskargrupp vid Karolinska Institutet och Skånes onkologiska klinik i Lund som har kartlagt solvanor hos nästan 30 000 svenska kvinnor och som sedan kopplat solandet till risken att avlida inom en 20-årsperiod.
Kvinnorna fick svara på fyra frågor
- Solar du på sommaren?
- Solar du solarium?
- Solar du på vintersemestern?
- Åker du söderut för att sola?
De som svarade nej på alla frågor visade sig ha dubbelt så stor risk att dö under uppföljningstiden jämfört med dem som svarade ja på tre eller fyra av frågorna.
Studien ger inte svar på vad som ledde till att fler avled i gruppen som inte solade, men en av forskargruppens hypoteser är att den som helt undviker sol får brist på D-vitamin, vilket är kopplat till flera sjukdomar.
Samtidigt är hudcancerformen malignt melanom den cancerform som ökar snabbast. Cancerfonden rekommenderar därför att man söker sig till skuggan under de timmar då solen är som starkast, mellan klockan 11 och 15.
- Cancerfondens rekommendationer kvarstår. Vi menar inte att man ska undvika solen helt, men soliga sommardagar när strålningen är som starkast ska man söka skugga, säger Elizabeth Johansson, sakkunnig på Cancerfonden.
Vi behöver en visst mått av UV-strålning för att bilda D-vitamin, men det räcker med en kvarts direkt solexponering. D-vitamin får vi även i oss med kosten, till exempel fet fisk.
- Risken med att en sådan här studie får så stor uppmärksamhet är att människor går till överdrift och bränner sig – och det är en stor riskfaktor för malignt melanom, säger Elizabeth Johansson.
