Visst är solen härlig! Särskilt vårsolen, då man varit lite svältfödd på solens strålar under det mörka vinterhalvåret. Och många tycker de är lite extra fina med lite färg på näsan. En enkätundersökning* som Strålsäkerhetsmyndigheten låtit göra visar att ungefär varannan person får komplimanger när hon eller han är solbrun och 65 procent känner sig snyggare. Men ta det försiktigt, det är lätt att glömma bort att skydda sig mot solen, speciellt så här tidigt på säsongen. Antalet fall av hudcancer har ökat dramatiskt de senaste åren och varje år dör omkring 500 personer i sjukdomen.
Strålsäkerhetsmyndigheten har tagit fram en serie filmer, ”450 nyanser av rött”, där de i tre delar vill informera om riskerna med att sola, men även tipsa om hur du kan njuta av solen på rätt sätt. Målet är att färre ska drabbas av hudcancer. I dag publiceras den andra filmen, som handlar om att möta den förföriska vårsolen i Barcelona.
– Med filmen vill vi visa hur förrädisk vårsolen kan vara och hur lätt det är att bränna sig om man inte tänker på att även vårsolen kan vara stark, säger Johan Gulliksson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.
Se även den första filmen om riskerna med en schyst solbränna, 450 nyanser av rött – En film om att sola sig snygg. På Strålsäkerhetsmyndighetens webbplats finns solråd och även en sol-app för nedladdning, där du kan beräkna hur länge du kan vara i solen utan att bli röd.
Fakta: Hudcancer är den näst vanligaste cancerformen bland män kvinnor och det är den tumörgrupp som ökar i särklass mest. Den årliga ökningen av antalet fall av malignt melanom har de senaste 20 åren varit 3,7 procent hos både män och kvinnor. Ökningen ser ut att accelerera; de senaste 10 åren har den årliga ökningen varit nästan 6 procent. Drygt 60 000 människor i Sverige har eller har haft hudcancer, basalcellscancer** oräknad. Det är våra sol- och semestervanor som antas vara orsaken till att fler drabbas av sjukdomen.
Ovanstående statistik framgår i Cancerfondsrapporten 2014, som kom förra veckan.
Läs hela Cancerfondsrapporten i blädderbar webbversion.
*Varje år genomför Strålsäkerhetsmyndigheten en enkätundersökning om solvanor. Undersökningen genomförs av SCB och 2 000 personer tillfrågas.
**Basalcellscancer registreras sedan 2004 i cancerregistret men inkluderas inte i den ”vanliga” cancerstatistiken. Tumörformen är mycket vanlig, 2012 diagnostiserades 43 381 fall. Basalcellscancer har vanligen inte förmåga att bilda dottertumörer eller orsaka död, men kan förstöra vävnaden där den växer med stora, svårläkta sår som följd. Tumörerna är vanligast på huvudet, speciellt i ansiktet och på öronen.