Cancer drabbar rik som fattig. Men inte lika hårt. Utbildning och ekonomi är faktiskt kopplat till hur det går för cancerpatienter, vilket Cancerfonden bland annat har uppmärksammat i Cancerfondsrapporten 2012.
Nyligen publicerade svenska forskare en ny studie i European Journal of Cancer som handlar om hur utbildningsnivån påverkar hur det går för personer som drabbas av den allvarliga hudcancerformen malignt melanom. I studien, som är finansierad av Cancerfonden, har forskarna följt upp 27 000 patienter som fick diagnosen malignt melanom mellan 1990 och 2007. Resultatet har sedan kopplats till deras utbildningsnivå. Och skillnaderna är stora.
Bland patienterna med låg utbildning var det vanligare att cancern var i ett mer avancerat stadium när diagnosen ställdes. Risken att dö av melanomet var dubbelt så stor bland dem med lägst utbildningsnivå, jämfört med patienterna med högst utbildning.
– Till stor del kan det vara en kunskapsfråga och man väljer ju oftast själv att låta undersöka sina fläckar, säger statistikern John Carstensen, till tidningen Östgöta Correspondenten.
Han är en av forskarna bakom studien, som är ett samarbete mellan Karolinska Institutet och Linköpings universitet.
– Resultatet visar att vi har en ojämlikhet i Sverige. Kanske har också högutbildade ett försprång, en större vana att hitta och ta till sig information, ett bättre kontaktnät och lättare att så att säga ta sig fram, fortsätter John Carstensen.
Forskarna betonar att strategierna för att hitta maligna melanom tidigt måste förbättras, så att fler människor söker tidigt till läkare för misstänkta hudförändringar.
I en debattartikel som publicerades på Sveriges Televisions sajt i måndags kräver bland andra Cancerfondens generalsekreterare Stefan Bergh att det måste bli lättare att snabbt få en ordentlig bedömning av födelsemärken hos läkare. Dessutom anser Cancerfonden att 18-årsgräns ska införas för solarium. Det brunbrända idealet skördar alltför många liv – i alla samhällsklasser.